Lyhyet lennot pois – paikallista juna- ja bussiliikennettä lisää

kirjoittaja

in

Ranskassa kiellettiin juuri lailla kotimaan lennot, jotka on mahdollista kulkea junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa. Suomessa Ylen MOT-ohjelma julkaisi alkuvuodesta lukuja valtion tukemien kotimaan reittilentojen kannattamattomuudesta. Lentoverotettava yhteys pohjoisimman Suomen ja Vantaan välillä voisi olla perusteltua jättää, mutta ainakin Oulun ja siitä etelämpien kaupunkien kotimaan lennot on syytä lopettaa. Lisäksi on poistettava ilmaliikenteen polttoaineiden verovapaus.

n

nIlolla tervehdin myös kuulumisia Raumalta, jossa kaupunki jatkaa henkilöjunaliikenteen avaamisen selvittämistä Traficomin viimeaikaisesta nuivasta lausunnosta huolimatta. On hienoa, miten Raumalla ymmärretään junayhteyden saaminen etenkin Tampereelle, myös Kokemäelle, asukkaille ja kaupungille oleellisena hankkeena.

nn

Suomessa on paljon käytöstä poistettuja raiteita sekä tällä hetkellä ainoastaan tavaraliikennettä palvelevia ratoja, jotka olisi mahdollista avata henkilöliikenteelle. Osa radoista vaatisi kohennusta ja osiltaan uusimista, mutta mielestäni se ehdottomasti kannattaa joukkoliikenteen laajentamiseen tähtäävissä tavoitteissa.

n

Maakuntiin tarvitaan lähijuna- ja bussiverkkoja. Tällä olisi selvää hyötyä ihmisten arjessa, kun mahdollisuudet autottomuuteen ja elinkustannusten pienentymiseen olisivat kunnolliset.

n

Maakunnille olisi tärkeää, mikäli paikkakuntien välillä matkaaminen onnistuisi nykyistä huomattavasti paremmin junilla tai busseilla – maakuntiin tarvitaan lähijuna- ja bussiverkkoja. Tällä olisi selvää hyötyä ihmisten arjessa, kun mahdollisuudet autottomuuteen ja elinkustannusten pienentymiseen olisivat kunnolliset. Paikalliset joukkoliikennneverkot antaisivat uutta potkua myös kotimaan matkailulle ja sitä kautta pienten alueiden elinvoimalle.

nn

Ihmisten kasvaneet elinkustannukset ovat totisinta totta. On määrätietoisesti kehitettävä joukkoliikennettä kattavammaksi ja edullisemmaksi. Oman auton käytölle tulee jatkossakin olemaan tarvetta monissa paikoissa – siksi on vaikutettava myös uusiutuvien polttoaineiden kuvaantuloon ja niiden hintoihin.

nn

Jakeluvelvoitteesta luopuminen tai sen madaltaminen ei ole mielestäni järkevää. Ajamisen hinta voitaisiin sitä tarvitsevilla pitää kohtuullisena, mikäli uusiutuvien tuotantoa ja jakelua ryhdyttäisiin kansallistamaan, ottamaan julkisen sektorin tehtäväksi, ja lisäämään tuotantoa samalla vähentäen fossiilisten tarvetta. Silloin tuotantoketjut olisivat suorempia.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *