Tovereita kunniakäynnillä Tammisaaren punavankimuistomerkillä 27.1.2024.

Luokkasodan muistopäivän puheeni Tammisaaren punavankimuistomerkillä

kirjoittaja

in

Hyvät toverit!

Tänään luokkasodan alkamisen vuosipäivänä olemme Suomen suurimmalla joukkohaudalla. Tälle paikalle, johon Tammisaaren punavankimuistomerkki on pystytetty, on haudattuna ainakin noin 3200 toveria. Heistä on kyetty nimeämään muistomerkin nimilaattoihin toistaiseksi yli 3040. Menehtyneet toverit kuolivat Dragsvikin varuskunnan alueella sijainneelle Tammisaaren vankileirille kesä-joulukuun 1918 aikana nälkään ja tauteihin.

Vankileiri oli olemassa vuoteen 1940 saakka ja siellä pidettiin kommunisteja poliittisina vankeina. Se millaisella julmuudella leirille suljettuja ihmisiä kohdeltiin on todella hirvittävää luettavaa. Valkoisen osapuolen ja valtion toteuttama terrori parempaa tulevaisuutta tavoitelleita kohtaan on erittäin synkkää todellisuutta Suomen historiassa.

Vankileirit on suljettu, mutta emme ole vieläkään vapaita. Kapitalismi pitää juuri nyt entistä tiukemmin huolen eriarvoisuuden jatkumisesta ja syvenemisestä. Myös maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan itsenäisyys on mennyttä. Juuri tuolle lähietäisyydellä olevalle Dragsvikin varuskunta-alueelle avattaisiin vapaa pääsy yhdysvaltaisille sotilaille, mikäli Suomen ja Yhdysvaltojen välinen DCA-sopimus hyväksytään eduskunnassa.

Yhteensä näitä Yhdysvaltojen käytössä olevia tukikohtia tulisi Suomeen 15 ja niihin avattaisiin myös alueita, joihin ainoastaan Yhdysvaltojen joukoilla olisi pääsy. Joukkojen vapaa kulku, pysyvä oleskelu, asetoimitusten esteetön kuljetus sekä joukkojen tuomiovallan ensisijainen luovutus Yhdysvalloille on todella vahingollista suvereniteetin kannalta.

Ennen kaikkea DCA-sopimuksesta ei ole lisäämään turvallisuutta, sillä militarismi on loputon kierre, jolla on lisätty eskalaatioita, käpertymistä, luonnontuhoa ja väkivaltaisten asenteiden juurtumista yhteiskuntaan. Turvallisuus ei ole koskaan ollut vain sotilaallinen kysymys.

Inhimillistä turvallisuutta, joka on YK:n tasolla lanseerattu käsite, heikennetään Suomessa parhaillaan Orpon ja Purran porvarihallituksen leikkauksilla. Siitäkin huolimatta, että tällä inhimillisellä turvallisuudella tulisi pitää huoli elinkelpoisesta planeetasta ja toimia joka päivä perheiden, lasten ja nuorten tulevaisuuden eteen. Militarismia kiihdyttävä politiikka on vastuutonta lasten ja nuorten kannalta.

Hyvät toverit!

Orpon ja Purran hallitus käy ideologista taistelua työläisiä vastaan. Turvaverkkojen, palveluiden ja ympäristönsuojelun leikkauksissa sekä työelämäheikennyksissä ei ole missään kohtaa ollut kyse valtiontalouden kohentamisesta tai velkaantumisen taittamisesta. Itse asiassa hallitus tekee päinvastoin – se heikentää ihmisten ostovoimaa, kasvattaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä luo siten esteitä kestävälle talouspolitiikalle. Hallitus ottaa tänä vuonna myös noin 11,5 miljardia euroa velkaa sekä keventää eniten suurituloisten verotusta. Kyse on tietoisista valinnoista ihmisten kontrolloimiseksi. Nyt onkin protestoitava, tuettava ammattiliittojen vastatoimia sekä julistettava yleislakko.

Toverit!

Punaisten aikoinaan laatimaan uuden työläisten Suomen perustuslakiluonnokseen sisältyneet aloitteet olivat tietenkin aikaansa nähden merkittävän edistyksellisiä vallitsevissa yhteiskunnallisissa oloissa. Esityksessä muun muassa sanan-, yhdistys-, kokoontumis- ja uskonnonvapaus turvattiin, kuolemanrangaistus kiellettiin ja kielivähemmistöjä suojeltiin. Mukana oli myös esimerkiksi kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen sekä alueellisen demokratian rakentaminen. Punaisten perintöä ja muistoakin on pyritty hiljentämään, mutta luokkataistelu jatkuu eikä menehtyneiden toverien työ ole ollut turhaa.

Tänä päivänä on lujitettava punaista toimintaa sekä kyettävä yhteistyöhön systeeminmuutosta tähän maahan ja maailmaan vaativien ja nykymenoon pettyneiden kesken.

Meidän kommunistien tavoitteena ei ole sen vähempää kuin tien avaaminen kohti sosialismia, jolloin voidaan toteuttaa vallan ja varallisuuden demokraattista uusjakoa, torjua ilmasto- ja ympäristökriisiä sekä saavuttaa yhdenvertaisuus ja ihmiskunnan kykyjen ja potentiaalin vapauttaminen aidosti yhteiseen hyvään.

Vielä paljon pitää siis uudistaa.

Kiitos!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *