Tarvitaan toimeentulon turvaa ja toiminnan tuloksia

kirjoittaja

in
Kuvituskuvassa erilaisia paistettuja leipiä.

Näinä nousseiden hintojen ja elinkustannusten aikoina ollaan hyvinkin leipäkysymyksen äärellä. Kun kaikkien on oma ja perheidensä eläminen järjestettävä, on stressaavaa huomata kuinka usein elinkustannusten nousua käsitellään lähinnä luonnonvoimana, johon ei voi paljoa vaikuttaa. Orpon oikeistohallitus luo lisää epävarmuutta ja ahdinkoa uhkaamalla leikata sosiaaliturvaa ja rajoittaa palkkakuopissa olevien työläisten palkankorotuksia.

nn

Leipäkysymys tämä on myös sikäli, että ihmiset harvemmin vaativat kuuta taivaalta. Hyvinvointi rakentuu perusasioiden pohjalta – kun toimeentulo turvaa etenkin katon pään päälle ja riittävästi ruokaa, ehkäistään monia ongelmia. Näihin perusasioihin myös moni ihmisoikeus perustuu.n

n

Mitenkään helppo taloustilanne ei ole myöskään monissa järjestöissä. Rahallisten resurssien väheneminen näkyy mm. toiminnan puutteena ja tekijöiden loppuunpalamisena. Kirjoitin kesäkuussa 2022 Korso-lehden nettisivuilla julkaistussa tekstissä Korson keskustan tyhjistä liiketiloista ja ehdotin, että niihin voitaisiin alkaa kehittämään kaupungin toimesta, yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan kanssa, kaupungin omaa asukaslähtöistä toimintaa tai järjestöjen toimesta yleishyödyllistä toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi kaupungin palvelujen laajentamista ja lisäämistä ja tärkeää työllistävää vaikutusta kaupunkiin sekä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä rakentavan kansalaisyhteiskunnan ja paikallisen toiminnan vahvistumista.

n

Järjestöissä ja esimerkiksi monenlaisissa vapaaehtoisryhmissä autetaan ihmisiä, tarjotaan palveluita sekä edistetään mm. lähialueen asioita. Kansalaisyhteiskunnan toiminta itsessään on demokratiateko.

n

Kaikki järjestötoiminta ja sen onnistuminen ei ole tietenkään vain rahasta kiinni, mutta toimintaa tukeva helpotus tai mahdollisuus esim. juurikin edullisempien toimitilojen muodossa sallii resurssien hyödyntämisen enemmän itse toimintaan.

nn

Vantaallakin korostetaan usein yhteistyön tärkeyttä alueella toimivien yritysten kanssa, jota se ihan kieltämättä onkin, mutta kolmatta sektoria ja järjestöjä ei sovi unohtaa. Järjestöissä ja esimerkiksi monenlaisissa vapaaehtoisryhmissä autetaan ihmisiä, tarjotaan palveluita sekä edistetään mm. lähialueen asioita. Kansalaisyhteiskunnan toiminta itsessään on demokratiateko.

nn

Ihmiset tekevät kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisyhteiskunta luo aktiivisuutta, mahdollisuuksia ja hyvinvointia. Tuetaan siis ihmisiä ja tekemisen paloa.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *