Koko Vantaa huomioon – pelkän lentoaseman sijasta

kirjoittaja

in
Kartalla näkyvissä suunniteltu Vantaan ratikan reitti.

Kirjoitan vielä Vantaan ratikasta, koska koen sen esitetyssä linjareitissä pahoja puutteita ja ongelmia. Ratikka tulee hyvin toteutettuna varmasti sujuvoittamaan liikennettä ja on joukkoliikennevälineenä hyväksi koettu. Vantaan ratikasta tulee myös esteetön. Esitetty linjareitti ei ole kuitenkaan kaikista optimaalisin.

n

nReitti kulkisi Mellunmäestä lentoasemalle. Jo nyt lentoasemalle menee loistavat junayhteydet Kehäradalla sekä busseja. Lentoasemakeskeisyys ei palvele asukkaita vaan estää monipuolisempaa kaupunki- ja elinkeinokehitystä. Sen sijaan ratikan linjareitille tulisi ottaa mukaan Länsi-Vantaan alueita.

n

On ollut jo pitkään liian riskialtista luottaa lentoaseman kaikkivoipaisuuteen.

n

Esitetyllä reitille mellunmäkeläisten matkustaminen lentoasemalle tietenkin helpottuisi, mutta jos vaihtoehtona on laajempien – nyt vain bussien varassa olevien – Vantaan alueiden mukaanotto reitille, niin mielestäni se vaihtoehto kannattaa valita. Hyvällä suunnittelulla matkustaminen Mellunmäestä lentoasemalle helpottuu silti, vaikka ratikan reitti ei kulkisi suoraan sinne. Onhan ratikan yhtenä kärkitavoitteena saada matkustajia, jotka käyttävät ratikkaa matkaa nopeuttavana väliyhteytenä ja matkustavat lyhyempiä välejä.

nn

Kaupungin näkökulma ei voi olla, että lentoliikennettä on syytä kasvattaa hamaan tulevaisuuteen. Se ei ole ympäristön kannalta lainkaan perusteltua. Ja sitä paitsi koko ajan kohtaamme uusia tilanteita, jotka iskevät negatiivisesti myös lentomatkailuun; viimeisimpinä koronapandemia sekä Ukrainan kriisi ja pakotteet. On ollut jo pitkään liian riskialtista luottaa lentoaseman kaikkivoipaisuuteen.

nn

Muuten olen sitä mieltä, että lentoaseman oikea nimi on Vantaan lentoasema.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *