Vi måste tänka på hela Vanda – istället på bara flygplatsen

kirjoittaja

in
På kartan syns en planerad rutt av Vandas spårväg.

Jag skriver fortfarande om Vandas spårvagn eftersom jag upplever dåliga brister och problem i den föreslagen rutten. När den är väl implementerad, kommer spårvagnen säkerligen att göra trafiken smidigare och har varit väl ansedd som ett kollektivtrafikmedel. Vandas spårvagn kommer också att vara tillgänglig. Den föreslagen linjerutten är dock inte den mest optimala av alla.

nn

Rutten skulle gå från Mellungsbacka till flygplatsen. Det finns redan bra tågförbindelser till flygplatsen på Ringbanan, och bussar. Flygplatscentrisk tänkande tjänar inte invånarna utan hindrar en mer mångsidig urban och ekonomisk stadens utveckling. Istället bör områdena i västra Vanda ingå i spårvägslinjen.

n

Det har länge varit för riskabelt att förlita sig på flygplatsens allmakt.

n

Rutten på den föreslagen linjen skulle naturligtvis göra det lättare för mellungsbackaborna att resa till flygplatsen, men om alternativet är att ta med de större områdena i Vanda – som opereras nu bara med bussar – så tror jag det är värt att välja det alternativet. Med god planering är det fortfarande lättare att resa från Mellungsbacka till flygplatsen, även om spårvagnslinjen inte går dit. Ett av spårvagnens främsta mål är trots allt att få passagerare som använder spårvagnen som hållplats för fortkörning och resa kortare sträckor.

nn

Stadens perspektiv kan inte vara att det finns ett behov av att öka flygtrafiken under överskådlig framtid. Det är inte alls motiverat ur miljösynpunkt. Och dessutom ställs vi hela tiden inför nya situationer som också påverkar flygresorna negativt; senaste coronapandemin samt krisen i Ukraina och sanktioner. Det har länge varit för riskabelt att förlita sig på flygplatsens allmakt.

nn

Förresten, jag tror att flygplatsens riktig namn är Vanda flygplatsen.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *